Nieuwe publicaties
In de aanloop naar het eindejaar verscheen opnieuw een editie van het tijdschrift STORM waarin wederom een aantal actuele en interessante thema’s uit het omgevingsrecht en -beleid werden besproken.
In arrest van 29 september 2022 ging de Raad voor Vergunningsbetwistingen over tot het verwerpen van een vordering tot nietigverklaring zoals ingesteld door de eigenaar van een meergezinswoning gelegen te Geel. Deze laatste verzocht om de nietigverklaring van de ambtshalve beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de stad Geel om een meersgezinswoning op haar grondgebied niet op te nemen in het vergunningenregister als “vergund geacht”.
De Raad erkent in het verwerpingsarrest expliciet dat er geen sprake is van machtsafwending of machtsoverschrijding in hoofde van de gemeentelijke overheid. De gemeentelijke overheid moet bij het nemen van haar ambtshalve beslissing wel de beginselen van behoorlijk bestuur in acht nemen, haar decretale actieve onderzoeksplicht ter harte nemen en haar beslissing afdoende en draagkrachtig motiveren. Dit kan impliceren dat men de relevante houders van zakelijke of persoonlijke rechten op de constructie bij het onderzoek betrekt, aangezien deze mogelijk relevante informatie over de vergunningstoestand van de constructie kunnen bijbrengen waarover de gemeentelijke overheid niet beschikt.
Klik hier om kennis te nemen van het persbericht dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft verstuurd of om het volledige vernietigingsarrest te bekijken.
Voor vragen kan u steeds contact opnemen met onze vakgroep Bestuurs- en Omgevingsrecht.
In de aanloop naar het eindejaar verscheen opnieuw een editie van het tijdschrift STORM waarin wederom een aantal actuele en interessante thema’s uit het omgevingsrecht en -beleid werden besproken.
Wegens de toenemende complexiteit dient de vastgoedsector verder te professionaliseren en het vastgoed kwalitatiever en duurzamer te worden. Daarnaast moeten ook overheid en burgers mee in de noodzakelijke evoluties om onze beschikbare ruimte optimaler in te vullen.
Het omgevingshandhavingsprogramma betreft een meerjarenprogramma dat de gewestelijke handhavingsdoelstellingen omvat. Het programma vervangt het Handhavingsprogramma Ruimtelijke Ordening van 18 november 2015 en het Milieuhandhavingsprogramma 2015-2019 van 22 april 2016
Samen met minister Diependaele, Iwein Meyskens (Archipelago), Johan De Vlieger (Bostoen), Filip de Bois (Redevco), Peter De Bie (Buysse & Partners) en Jan De Nys (Retail Estates) sloot collega Joris Geens vorige week aan bij een boeiend debat over de toekomst van vastgoed.