Nieuwe publicaties
In de aanloop naar het eindejaar verscheen opnieuw een editie van het tijdschrift STORM waarin wederom een aantal actuele en interessante thema’s uit het omgevingsrecht en -beleid werden besproken.
In het arrest van 16 juli 2020 doet het Grondwettelijk Hof uitspraak over de bestaanbaarheid van artikel 19, 2° lid van de gecoördineerde wet op de Raad van State met de artikelen 10, 11 en 13 van de Grondwet. Vermelde bepaling stelt dat de beroepstermijn tegen een akte of beslissing met individuele strekking een aanvang neemt op voorwaarde dat de betekening door de administratieve overheid van de akte of beslissing melding maakt van de wijze waarop beroep kan worden aangetekend en binnen welke termijn. Indien de overheid deze informatie niet meedeelt vangt de termijn om een procedure bij de Raad van State op te starten maar aan 4 maanden nadat aan de betrokkenen de akte of beslissing ter kennis werd gebracht.
Een gelijkaardige regeling inzake de cassatieberoepen dewelke bij de Raad van State kunnen worden ingesteld is er echter niet. De respijttermijn van 4 maanden geldt bijgevolg niet voor cassatieberoepen.
Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat dit een schending uitmaakt van het recht op toegang tot de rechter en oordeelt dat het aan de wetgever toekomt om nadere regels te bepalen ten einde tot een gelijke behandeling te komen.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen kan bijgevolg bij de betekening van haar arresten best expliciet melding te maken van de cassatiemogelijkheid bij de Raad van State en de wijze waarop dit beroep kan worden ingesteld.
In de aanloop naar het eindejaar verscheen opnieuw een editie van het tijdschrift STORM waarin wederom een aantal actuele en interessante thema’s uit het omgevingsrecht en -beleid werden besproken.
Wegens de toenemende complexiteit dient de vastgoedsector verder te professionaliseren en het vastgoed kwalitatiever en duurzamer te worden. Daarnaast moeten ook overheid en burgers mee in de noodzakelijke evoluties om onze beschikbare ruimte optimaler in te vullen.
Het omgevingshandhavingsprogramma betreft een meerjarenprogramma dat de gewestelijke handhavingsdoelstellingen omvat. Het programma vervangt het Handhavingsprogramma Ruimtelijke Ordening van 18 november 2015 en het Milieuhandhavingsprogramma 2015-2019 van 22 april 2016
Samen met minister Diependaele, Iwein Meyskens (Archipelago), Johan De Vlieger (Bostoen), Filip de Bois (Redevco), Peter De Bie (Buysse & Partners) en Jan De Nys (Retail Estates) sloot collega Joris Geens vorige week aan bij een boeiend debat over de toekomst van vastgoed.