Expertises Sectors

Share

17.01.2019

Handhaving is geëvolueerd van een conflict- naar een consensusmodel

“Handhaving zal in de toekomst steeds meer in open communicatie gebeuren, waarbij de handhaver in de eerste fase als bemiddelaar optreedt.”

Dat stelt Jo Van Lommel, advocaat Omgevingsrecht bij GSJ advocaten en docent bij Escala, in een artikel over Handhavingsuitvoering in het Tijdschrift Espresso.

Sedert de inwerkingtreding van het nieuwe handhavingsdecreet in maart 2018 is het takenpakket van de steden en gemeenten sterk uitgebreid. Dit geeft hen de mogelijkheid om herstelmaatregelen op te leggen zonder eerst langs de rechtbank te passeren, om dan jarenlang te wachten op een procedure.

De nieuwe handhavingsinstrumenten bieden de mogelijkheid aan het bestuur om een meer maatschappelijk gedragen en redelijke handhaving na te streven.

Volgens Mr. Van Lommel vormt het een meerwaarde voor steden en gemeenten om hierop in te spelen en werk te maken van een duidelijk gemeentelijk handhavingsplan.

De positieve evolutie dat dit decreet met zich meebrengt vraagt immers heel wat tijd en kennis. Mr. Van Lommel draagt daar zijn steentje toe bij door talrijke opleidingen te doseren bij Escala rond de fundamenten inzake handhaving.

Door in contact te staan met het veld en vragen te krijgen vanuit de praktijk, hou je de vinger aan de pols, en voel je beter aan wat er aan het gebeuren is”, motiveert hij.

Lees hier de volledige bijdrage.