Expertises Sectors

Share

23.06.2023

Tijdelijke beoordelingskaders vergunningsaanvragen stikstof

Op vrijdag 16 juni 2023 keurde de Vlaamse Regering een besluit in ontwerp goed houdende tijdelijke beoordelingskaders inzake stikstof. Het besluit kadert in navolging van het stikstofakkoord waarin beoordelingskaders voor vergunningverlening werden opgenomen voor wat betreft de impact van projecten en activiteiten met een stikstofuitstoot.

Het stikstofakkoord dient nog te worden omgezet in een decreet. In afwachting hiervan keurt de Vlaamse Regering een besluit in ontwerp goed waarin tijdelijke beoordelingskaders  worden vastgelegd die zullen worden gehanteerd bij de beoordeling van de stikstofuitstoot van (lopende) vergunningsaanvragen voor projecten of activiteiten.

De tijdelijke beoordelingskaders maken een onderscheid tussen stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). NOx is voornamelijk gerelateerd aan industrie en verkeer.  NH3 daarentegen vindt men hoofdzakelijk terug bij veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties (landbouw in de ruime zin).

Dit besluit zal de ministeriële instructie van 2 mei 2021 vervangen en vanaf de inwerkingtreding als nieuw beoordelingskader gelden.

Het besluit is zoals gezegd tijdelijk en geldt tot 31 december 2024. Op dit moment wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Voor meer info kan u terecht bij de vakgroep Bestuurs- en Omgevingsrecht.