Expertises Secteurs

Share

18.03.2020

Coronacrisis raakt ook de juridische wereld van het Omgevingsrecht – dringende maatregelen via nooddecreet

Er wordt met spoed gewerkt aan een oplossing voor de verhoging van de capaciteit van ziekenhuizen en voor uitzonderingen op lopende vergunningsprocedures. Het Vlaams nooddecreet, dat later deze week gestemd wordt, zou het mogelijk maken om zonder formaliteiten in te grijpen in de capaciteit van zorginstellingen en om termijnen i.f.v. openbare onderzoeken, hoorzittingen e.d. op te schorten.

Als advocatenkantoor staan wij volledig achter de opstelling van dergelijk decreet, niettemin hopen we enigszins dat de overheid ook de huidige problematiek van de advocatuur inziet bij het nemen van tijdelijke maatregelen.

Met de norm van thuis- en telewerk is het niet mogelijk om binnen de vervaltermijnen beroepen aan te tekenen, verzoekschriften of memories in te dienen , deze verplicht in vijfvoud af te drukken én dan nog eens per aangetekende zending te versturen via een naburig postkantoor ... Dat vereist komst naar kantoor en verplaatsingen naar postkantoor, wat eenvoudig vermeden kan worden door opschorting van termijnen of aanvaarden van louter digitale ontvankelijke neerlegging van procedurestukken, ook bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Belangrijk is dat de problematiek zich vandaag, niet enkel bij overheden, maar ook in de advocatuur stelt. We stellen ons daarnaast de vraag hoeveel tijd er verder nodig is om dergelijk decreet in het leven te roepen in deze uitzonderlijke noodsituatie. Intussen blijven we uiteraard het noodzakelijke doen via enkel gezonde vrijwilligers, maar hopen we op snel ingrijpen van overheidswege en gezond verstand.