Expertises Secteurs

Share

18.12.2018

Europese primeur: ontdek uw woningpas!

Om het (ver)bouwen of (ver)kopen van woningen voor de Vlaamse burger te vereenvoudigen, keurde de Vlaamse Overheid het voorstel voor de invoering van een “woningpas” goed.

Vanaf nu zal iedere woning in Vlaanderen een gratis digitaal paspoort krijgen waarin alle beschikbare informatie over de woning wordt gebundeld. Voorlopig gaat het onder meer over administratieve gegevens over de woning, de indeling, de ligging ervan en informatie uit de EPB-aangifte, indien dit werd opgemaakt.

Omgevingskaarten kunnen geraadpleegd en gedownload worden zodat woningeigenaars de overstromingsgevoeligheid, de bestemming volgens het Gewestplan of andere geografische informatie in Geopunt Vlaanderen zoals rioleringskaarten en luchtkwaliteitskaarten kunnen opzoeken. In de toekomst zullen hier steeds meer attesten bijkomen.

Op termijn zal een eigenaar met de woningpas ook kunnen bekijken welke investeringen hij het best nog zou doen om zijn woning energiezuiniger te maken.

De woningpas wil hiermee een katalysator zijn voor de verbetering van het leefmilieu en het klimaat, alsook voor het realiseren van het Renovatiepact 2050.

Meer weten? Ontdek uw woningpas via deze link.