12.01.2016
Gewijzigde procedure inzake stedenbouwkundige meldingen
Op 29 december 2015 verscheen het decreet van 18 december 2015 houdende diverse bepalingen inzake omgeving, natuur en landbouw en energie in het Belgisch Staatsblad.
Dit decreet wijzigt in artikel 97 de procedure inzake de stedenbouwkundige meldingen op een aantal belangrijke punten:
- Bij melding kan het college van burgemeester en schepenen niet langer volstaan met een aktename. Vanaf 8 januari 2016 zal het college de meldingen ook inhoudelijk moeten controleren. Er moet worden nagegaan of de handelingen al dan niet meldingsplichtig zijn, en of zij in overeenstemming zijn met de geldende regelgeving. Het college zal ook voorwaarden kunnen opleggen in de meldingsakte.
- Waar de melder tot voor 8 januari 2016 de werken kon starten 20 dagen na de melding, is dit niet langer het geval. De melder zal moeten wachten tot hij de aktename van de gemeente heeft ontvangen. Het college beschikt over een termijn van 30 dagen om tot aktename over te gaan. Belangrijk om weten is wel dat deze termijn een termijn van orde is. Op het overschrijden ervan is geen sanctie voorzien!
- De meldingsakte moet voortaan gedurende een termijn van dertig dagen aangeplakt worden op het terrein waarop de melding betrekking heeft. De attestering ervan gebeurt op dezelfde wijze als de attestering van de aanplakking van een stedenbouwkundige of verkavelingsvergunning.
- Daar waar in het verleden geen beroepsmogelijkheid bestond tegen aktenames, is dit vanaf 8 januari wel het geval. Zowel de melder als een derde zal beroep kunnen aantekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen een aktename.
Deze wijziging treedt in werking op 8 januari 2016. Het decreet zal met andere woorden van toepassing zijn op meldingen die vanaf 8 januari 2016 gebeuren. Meldingen die voordien reeds ingediend werden, volgen het oude regime.