Expertises Secteurs

Share

17.12.2015

Over het gebruik van illegale wooneenheden

Het Antwerpse Hof van Beroep schenkt in haar arrest van 11 december 2015 (2014/AR/227) een klare wijn wat betreft de kwalificatie van het stedenbouwkundig (strafrechtelijk) begrip “strijdig gebruik”.
In het aangehaalde arrest stelde het Hof dat het oprichten van een loft weliswaar vergunningsplichtig kan zijn, doch de oprichtingswerken op het ogenblik dat het PV van staking werd opgemaakt reeds waren beëindigd. Het pand met inbegrip van de loft werd verkocht en na deze verkoop werd de staking bevolen van het strijdig gebruik van o.m. de niet vergunde loft. Het Hof oordeelde als volgt :
“Nu het pand volgens het gewestplan Antwerpen is gelegen in woongebied, nu het oprichtingsmisdrijf voltooid was en daarmee ook de functiewijziging, en nu hier geen sprake kan zijn van een instandhoudingsmisdrijf aangezien het niet om ruimtelijk kwetsbaar gebied gaat (meer nog : de functiewijziging stemt overeen met de gewestplanbestemming), kan er ook geen sprake zijn van een strafbaar gebruik dat gesanctioneerd kan worden met een stakingsbevel.
Indien er al sprake is geweest van een functiewijziging, vond deze functiewijziging alleszins plaats vóór (…) datum van de aankoop met vermelding van het bestaan van de loft. Het feit dat de gedelegeerd bestuurder van de verkoper de woning sedertdien is blijven gebruiken, en de loutere mogelijkheid dat (…) deze woonst in de toekomst ook kan gebruiken, maakt geen voortzettingsmisdrijf uit m.b.t. de functiewijziging die in overeenstemming is met de gewestplanbestemming.
Het mogelijk toekomstig gebruik van de loft door (…) betreft met andere woorden geen strafbaar gebruik vermeld in art. 6.1.1 VCRO en kan dan ook niet gesanctioneerd worden met een stakingsbevel. ”
Gelet op het bovenstaande werd vastgesteld dat het opgelegde stakingsbevel onwettig was, en diende te worden opgeheven.

Voor meer info hieromtrent kan u terecht bij mr. Jo Van Lommel