Wijziging Vlaams Onteigeningsdecreet
Het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 werd recent gewijzigd middels het Decreet van 16 oktober 2020 wat de invoering van de minnelijke onderhandelingstermijn betreft.
In het arrest van 16 juli 2020 doet het Grondwettelijk Hof uitspraak over de bestaanbaarheid van artikel 19, 2° lid van de gecoördineerde wet op de Raad van State met de artikelen 10, 11 en 13 van de Grondwet. Vermelde bepaling stelt dat de beroepstermijn tegen een akte of beslissing met individuele strekking een aanvang neemt op voorwaarde dat de betekening door de administratieve overheid van de akte of beslissing melding maakt van de wijze waarop beroep kan worden aangetekend en binnen welke termijn. Indien de overheid deze informatie niet meedeelt vangt de termijn om een procedure bij de Raad van State op te starten maar aan 4 maanden nadat aan de betrokkenen de akte of beslissing ter kennis werd gebracht.
Een gelijkaardige regeling inzake de cassatieberoepen dewelke bij de Raad van State kunnen worden ingesteld is er echter niet. De respijttermijn van 4 maanden geldt bijgevolg niet voor cassatieberoepen.
Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat dit een schending uitmaakt van het recht op toegang tot de rechter en oordeelt dat het aan de wetgever toekomt om nadere regels te bepalen ten einde tot een gelijke behandeling te komen.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen kan bijgevolg bij de betekening van haar arresten best expliciet melding te maken van de cassatiemogelijkheid bij de Raad van State en de wijze waarop dit beroep kan worden ingesteld.
Het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 werd recent gewijzigd middels het Decreet van 16 oktober 2020 wat de invoering van de minnelijke onderhandelingstermijn betreft.
De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben gisteren een politiek akkoord bereikt
Een handig boekje dat alle do's-and-don'ts inzake ruimtelijke beleidsplanning klaar en duidelijk onder de loep neemt.
Bij besluit van de Vlaamse Regering dd. 27 oktober 2020 werden enkele nieuwe maatregelen genomen met als doel de zware druk op de ziekenhuizen en zorginstellingen te doen afnemen.
GSJ advocaten ontvangt cliënten voor essentiële fysieke vergaderingen. Het dragen van een mondmasker is hierbij verplicht. Voor vergaderingen waarbij fysiek contact niet noodzakelijk is, benutten wij zoveel mogelijk online en telefonische vergadertools.
Onze advocaten werken vnl. van thuis en blijven bereikbaar via hun individuele e-mailadressen, via info@gsj.be en op het nr. +32 3 232 50 60.
Heeft u juridisch gerelateerde vragen over het Coronavirus? Twijfel niet om contact op te nemen!
Corona nieuws