Expertise
Medische ongevallen
Overal waar mensen zijn, kan het verkeerd gaan. De medische wereld vormt geen uitzondering op die regel. Stellen dat slachtoffers van een medische fout vaak enorme moeilijkheden ondervonden om hun rechten te doen gelden, is een open deur intrappen. Tegelijkertijd was een procedure “medische aansprakelijkheid” zowat de nachtmerrie van elke zorgverstrekker.
Net daarom richtte de wetgever op 31 maart 2010 een Fonds op, meer bepaald het Fonds voor Medische Ongevallen, of kortweg het FMO. Het was de uitdrukkelijke bedoeling dat het slachtoffer niet langer in alle omstandigheden een fout door de zorgverstrekker moest kunnen aantonen om een vergoeding te kunnen krijgen. Niet alleen was deze bewijslast voor het slachtoffer loodzwaar, ook voor de zorgverstrekker werd deze aanpak niet altijd wenselijk geacht. Hij werd als te culpabiliserend ervaren.
Daarom werd een “no fault”-systeem in het leven geroepen. Dit is het zogenaamde Medische Ongeval Zonder Aansprakelijkheid, ondertussen genoegzaam bekend onder de afkorting MOZA. Tegelijkertijd koos de wetgever er toch voor om ook het bestaande foutaansprakelijkheidssysteem te behouden. Naast het MOZA bleef ook het Medische Ongeval Met Aansprakelijkheid, ofwel het MOMA bestaan. De strafrechtelijke vervolging van de zorgverstrekker wegens onopzettelijke slagen en verwondingen blijft, hoe stigmatiserend ook, nog steeds mogelijk.
Kortom, met de invoering van het MOZA en het FMO is de problematiek van de medische ongevallen er geenszins eenvoudiger op geworden. De mogelijkheden zijn enkel verruimd. Een meer individuele, aan het concrete geval aangepaste aanpak, is nu in principe mogelijk. GSJ helpt u graag door het bos toch nog de bomen te zien.
GSJ advocaten volgt deze problematiek reeds jarenlang van nabij op. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat GSJ advocaten onmiddellijk als sponsor optrad toen prof. Dr. Thierry Vansweevelt op 26 september 2013 aan de Universiteit Antwerpen de prestigieuze leerstoel AHLEC, Antwerp Health Law and Ethics Chair, oprichtte. GSJ advocaten steunt deze zeer actieve leerstoel tot op vandaag. Mr. Johan Bally en mr. Gert Geerts maken als sinds het begin deel uit van de stuurgroep van de leerstoel. De leerstoel buigt zich over alle mogelijke problemen in het gezondheidsrecht en de gezondheidsheidsethiek.