Expertises Sectoren

Delen

15.01.2016

Hof van Cassatie verduidelijkt nogmaals bevoegdheid beslagrechter inzake betwisting stedenbouwkundige administratieve geldboetes.

De Vlaamse codex ruimtelijke ordening voorziet in artikel 6.1.50 §4 VCRO dat in verzet kan worden gekomen bij de rechtbank van het arrondissement van de plaats waar de goederen gelegn zijn tegen een dwangbevel houdende betaling van stedenbouwkundige administratieve geldboetes.  

Naast deze procedure bij de rechtbank van eerste aanleg, kan eveneens een verzetsprocedure voor de beslagrechter worden ingeleid.  

Het Hof bevestigde in het aangehaalde arrest dat de beslagrechter echter enkel de wettigheid en de regelmatigheid van de tenuitvoerlegging kan beoordelen en geen uitspraak kan doen omtrent de geldigheid/wettigheid van de bestuurshandeling die aan het dwangbevel ten grondslag ligt, noch over de geldigheid van de administratieve geldboete.  Indien de wettigheid van het stakingsbevel dat aan de grondslag ligt van de boete, of de administratieve geldboete zelf dient te worden opgeworpen zal dit enkel kunnen voor de rechtbank van eerste aanleg cfr. art. 6.1.50, §4 VCRO.

Voor meer info kan u terecht bij Mr. Jo Van Lommel.