Expertises Sectoren

Delen

22.01.2016

Arrest Grondwettelijk Hof 21 januar 2016, nr. 7/2016 - Ook natuurverenigingen kunnen morele schade in concreto vergoed zien.

In een recent arrest van het Grondwettelijk Hof van 21 januari 2016 werd het toepassingsgebied van art. 1382 B.W. nogmaals verduidelijkt en meer bepaald omtrent de vergoeding van morele schade bij natuurverenigingen. De vraag die werd onderzocht is of een natuurvereniging ter vergoeding van de door haar geleden morele schade enkel één symbolische EURO kan worden toegekend, of meer.

Het Hof stelde hieromtrent : “Hoewel een exacte schadebegroting bij de aantasting van niet-toegeëigende milieubestanddelen niet mogelijk is en de morele schade van de rechtspersoon niet samenvalt met de werkelijke ecologische schade, is het voor de rechter niet onmogelijk de morele schade van de milieuvereniging in concreto te ramen. Zo kan hij onder meer rekening houden met de statutaire doelstellingen van de vereniging, met de omvang van haar activiteiten en de inspanningen die ze levert om haar doelstellingen te realiseren. Bovendien kan hij ook de ernst van de milieuverstoring in aanmerking nemen om de morele schadevergoeding voor de vereniging te begroten.”

Weliswaar kan de rechter, na een onderzoek van de schade in concreto, in een bepaald geval van oordeel zijn dat een morele schadevergoeding van één euro volstaat. 


De volledige tekst vindt u op http://www.const-court.be/ (Grondwetttelijk Hof arrest 21 januari 2016, nr. 07/2016).

Voor meer informatie kan u terecht bij mr. Van Lommel Jo. 

Jo maakt deel uit van de vakgroep bestuurs-en omgevingsrecht tesamen met Yves Loix - Sven Vernaillen – Floris Sebreghts - Nele Ansoms - Olivier Verhulst -  Joris Geens - Christophe Smeyers - Katrien Vergauwen - Karen Struyf - Katrien Dams- Véronique Wildemeersch -  Annelies Geerts