Expertises Sectoren

Delen

14.03.2019

Grondwettelijk Hof vernietigt de vereiste van deelname aan openbaar onderzoek om beroep in te dienen

In haar arrest nr. 46/2019 van 14 maart 2019 heeft het Grondwettelijk Hof de artikelen 133 en 151 van het Decreet van 8 december 2017 (welke de artikelen 53 en 105 van het Omgevingsvergunningsdecreet wijzigden) vernietigd. Deze bepalingen voerden een beperking in van de toegang tot het administratief beroep en het beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Meer specifiek bepaalden zij dat belanghebbende derden (“leden van het betrokken publiek”) in beginsel enkel toegang hebben tot het administratief beroep en het beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, indien zij deelnamen  aan het openbaar onderzoek d.m.v. het indienen van en gemotiveerd standpunt, opmerking of bezwaar. Indien een dergelijk bezwaar niet werd ingediend, was een later beroep met andere woorden onontvankelijk.

Het Grondwettelijk Hof heeft nu evenwel geoordeeld dat deze ontvankelijkheidsvoorwaarde in strijd is met het recht op toegang tot de rechter. De door de artikelen ingevoerde beperkingen op dit grondwettelijk recht zijn volgens het Hof niet evenredig met de nagestreefde doelstelling om de procedures te stroomlijnen en sneller rechtszekerheid te bekomen. Het Grondwettelijk Hof heeft dan ook besloten de betreffende artikelen te vernietigen, wat maakt dat zij moeten worden geacht nooit te hebben bestaan.

Indien U meer toelichting wenst bij de mogelijke impact van dit arrest op een voor u lopende zaak, mag u uiteraard ons kantoor steeds contacteren.

Het arrest zelf kan U hier terugvinden.