Expertises Sectoren

Delen

01.03.2018

Het nieuwe Handhavingsdecreet operationeel op 1 maart 2018

Op 1 maart 2018 zal het lang aangekondigde Handhavingsdecreet van de omgevingsvergunning in werking treden. De datum van 1 maart 2018 werd door de Vlaamse regering bepaald in artikel 51 van het Handhavingsbesluit zoals goedgekeurd op 9 februari laatstleden.

Dit nieuwe Handhavingsdecreet zal voorzien in een bestuurlijke handhaving naast de reeds bestaande mogelijkheid tot gerechtelijke handhaving.  Het takenpakket van de lokale en gewestelijke handhavingsinstanties zal bijgevolg aanzienlijk uitbreiden en deze zullen bijkomend – zonder eerst langs de rechtbank te passeren – herstelmaatregelen kunnen opleggen. Daarnaast wordt eveneens de mogelijkheid voorzien om bestuurlijke geldboetes op te leggen.  Ieder proces verbaal zal aanleiding kunnen geven tot het opleggen van een bestuurlijke geldboete.

De kans op een daadwerkelijk optreden van de overheid bij de niet conforme uitvoering van bouwprojecten wordt vanaf 1 maart 2018 dan ook groter.  De noodzaak als ‘overtreder’ om in geval van overheidsoptreden gepast te reageren wordt des te belangrijker.

GSJ advocaten heeft de laatste jaren een grote expertise opgebouwd rond de bestuurlijke handhaving en heeft reeds verschillende studiedagen en in house opleidingen verzorgd hieromtrent.

Voor meer informatie hieromtrent kan u contact opnemen met meester Van Lommel Jo.