GSJ legt uit: De maatschap
Tijdelijke samenwerkingen bij (middel)-grote bouwprojecten blijven vragen oproepen. Het woord maatschap schrikt architecten en ingenieurs af. Maar waarom zijn ze hiervoor bevreesd en is dit werkelijk nodig?
Donderdag 28 februari 2019 werd in het parlement het nieuwe vennootschapsrecht gestemd. Een wijziging die zowel voor nieuwe als bestaande architectenvennootschappen een grote impact heeft. Zo verdwijnen meerdere vennootschapsvormen en worden verschillen tussen burgerlijke en handelsvennootschappen weggewerkt.
Tijdens vier NAV memo’s in de afgelopen weken lichtten Mr. Bart Goossens, Mr. Bart Jacqmain en enkele adviseurs van SBB de voornaamste wijzigingen binnen de verschillende wetgevingen toe die voor een architectenvennootschap van betekenis zijn.
Bart Goossens nam tijdens deze sessies het nieuwe ondernemingsrecht en het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voor zijn rekening. Hij schonk bijzondere aandacht aan de impact ervan op bestaande vennootschappen, kaartte de problematiek van maatschappen en andere tijdelijke vennootschappen aan en besprak de interactie met de zgn. Laruelle vennootschap.
Finaal werd de nieuwe insolventiewet onder loep genomen door Mr. Bart Jacqmain. Deze wet moderniseert insolventieprocedures, definities en rechtshandhavingsbepalingen. Hij lichtte daarnaast de aansprakelijkheidsfacetten toe.
We blikken terug op vier succesvolle studieavonden in samenwerking met Netwerk Architecten Vlaanderen, waarop onze twee ondernemingsexperten tal van architecten mochten toespreken.
Tijdelijke samenwerkingen bij (middel)-grote bouwprojecten blijven vragen oproepen. Het woord maatschap schrikt architecten en ingenieurs af. Maar waarom zijn ze hiervoor bevreesd en is dit werkelijk nodig?
Het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw blijft voor beroering zorgen. De wetgeving werd in snel tempo ingevoerd en dat is te merken aan de onduidelijkheden die er maanden na de inwerkingtreding nog steeds zijn.
Wij verwijzen naar onze eerdere nieuwsberichten over de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6%
De Programmawet, aangekondigd in het Vivaldi-akkoord, verscheen op 30 december 2020 in het Belgische Staatsblad.
GSJ advocaten ontvangt cliënten voor essentiële fysieke vergaderingen. Het dragen van een mondmasker is hierbij verplicht. Voor vergaderingen waarbij fysiek contact niet noodzakelijk is, benutten wij zoveel mogelijk online en telefonische vergadertools.
Onze advocaten werken vnl. van thuis en blijven bereikbaar via hun individuele e-mailadressen, via info@gsj.be en op het nr. +32 3 232 50 60.
Heeft u juridisch gerelateerde vragen over het Coronavirus? Twijfel niet om contact op te nemen!
Corona nieuws