Expertises Sectoren

Delen

27.08.2021

Nieuwsupdates Bestuurs- en Omgevingsrecht

Recent publiceerde CIB Vlaanderen in haar nieuwsflash enkele relevante nieuwsitems uit het Bestuurs- en Omgevingsrecht. In wat volgt een kort overzicht:

 1. Wijzigingen aan informatieplicht overstromingsgevoeligheid op komst
  Wilt u een woning of grond in overstromingsgevoelig gebied verhuren of verkopen? Dan bent u als vastgoedmakelaar sinds 2013 verplicht om uw kandidaat-kopers hierover te informeren. Recent stelde de Vlaamse regering hieraan een aantal wijzigingen.

 2. Renovatieverplichting niet-residentiële gebouwen definitief goedgekeurd
  Op 9 juli keurde de Vlaamse regering de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen, zoals bedrijfsruimten of kantoorgebouwen, definitief goed. Vanaf 1 januari 2022 zal elk niet-woongebouw dat overgedragen wordt naar een andere eigenaar, binnen de vijf jaar aan vier energiebesparende maatregelen moeten voldoen en zal er een EPC-NR voorgelegd moeten worden. Vanaf 2025 zal ieder groot niet-residentieel gebouw over een EPC met energielabel moeten beschikken, ook zonder overdracht of zonder dat het pand verhuurd wordt. Vanaf 2030 wordt er een minimumlabel aan gekoppeld.

 3. Handhaving verplicht conformiteitsattest wordt aangeschroefd
  Indien u als verhuurder niet over een conformiteitsattest beschikt, het attest dat aantoont dat de woning aan bepaalde normen voldoet, riskeert u een GAS-boete van max. €350. Vroeger kon dat slechts éénmalig. Voortaan kan de gemeente ieder jaar beboeten, tot men wél over een conformiteitsattest beschikt. Bekijk op deze kaart in welke gemeenten het attest verplicht is.

 4. Verplichte erkenning voor woningcontroleurs op komst
  Tegen 2025 zullen alle Vlaamse woningcontroleurs een verplichte erkenning (test of opleidingstraject) nodig hebben.

 5. 50ste verjaardag Wet Breyne
  Op 9 juli vierde de Wet Breyne of Woningbouwwet haar 50ste verjaardag. De wet regelt de aankoop van een woning of appartement dat er in realiteit nog niet (of niet volledig is).

Bij vragen of meer informatie, twijfel niet om onze vakgroep Bestuurs- en Omgevingsrecht te contacteren.